Vybíráme kuchařské oblečení. Která kritéria je třeba při tom zohlednit?

Vaření je zajímavým a užitečným koníčkem, který se pro někoho stal i zaměstnáním. Zručných kuchařů je třeba, protože na nich záleží, jak moc bude navštěvována restaurace. Kde se dobře vaří, tam o zákazníky nouzi nemají. Lidé si rádi pochutnají na chutném jídle a nelitují ani peněz, které za to utratí. Také kuchař pro svou práci potřebuje vhodné pomůcky a samozřejmě i pohodlné oblečení, v němž se bude cítit příjemně.

Co je to kuchařský rondon

Kdo není z oboru, tomu kuchařský rondon nic neříká. Přitom je to z kuchařského pracovního oblečení asi ta nejdůležitější součást. Jedná se totiž o bílou košili s dlouhými rukávy, jež se vpředu zapíná na knoflíky. Rondon chrání kuchaře před nečistotami a také před horkem, o které v kuchyni nebývá zpravidla nouze. K rondonu se oblékají kuchařské kalhoty, které mohou, ale nemusejí být bílé. V současné době se dává přednost spíše barevným variantám. Kalhoty by měly mít pohodlný střih a prodyšný materiál. Další součástí kuchařského oblečení jsou zástěra a čepice.

Jaký materiál pro kuchařské oblečení zvolit

Kuchařské oblečení se musí udržovat ve vzorné čistotě. Kuchař s mastnými fleky na oděvu nevypadá zrovna vábně. Proto je třeba pro jeho výrobu zvolit materiál, který se dobře udržuje. Je to zejména bavlna. Tu lze prát i při vyšších teplotách, klidně snese 60 °C teplotu vody v pračce, při které se špína dobře rozpouští a zároveň se ničí případné choroboplodné zárodky. Kromě bavlny se používají i polyesterové látky, případně směsové, v nichž je část bavlny a část polyesteru. 

Střih kuchařského oblečení 

Co se týká střihu, měl by být spíše volnější, ale hlavně slušivý. Velikost zvolte tak, aby oblečení dobře sedlo. To znamená, aby nikde nebránilo v pohybu. Nebo naopak nebylo příliš volné, což by mohlo být ku škodě a v kuchyni přímo nebezpečné.