Tipy na grilování pod širým nebem

grilování

Pokud plánujete grilování pro svou rodinu nebo přátele, udělejte to profesionálně, aby se jednalo o krásný zážitek podtržený lahodnými chutěmi a příjemnou atmosférou. Jak toho docílit? Máme pro vás několik zásadních tipů na to, jak připravit skvělou hostinu pod širým nebem.

Vše, co máte po rukama, na gril nepatří!

Hodně lidí si myslí, že když dají na gril od všeho kousek, zaslouží se o perfektní a bohatou hostinu. Opak však bývá pravdou! Vyberte si maximálně 2 druhy mas, zeleninu vhodnou na grilování a pro případné vegetariány naložte sýr. To je vše, s čím si vystačíte. Z masa vybírejte ty nejkvalitnější kusy. Nejčastěji se volí kuřecí a vepřové. Pokud se rozhodnete pro hamburgery, připravte si je dopředu a žádné jiné maso už na gril nedávejte.

Při grilování nezapomeňte na zeleninu. Ta tvoří skvělou přílohu a ogrilovaná chutná i tomu, kdo se jí v syrovém stavu vyhýbá. Perfektní jsou cherry rajčátka, cuketa a paprika. Můžete připravit i lehký salát, který bude křupavý a osvěžující. Mějte připravené bagetky na zakousnutí.

Máte potřebné vybavení?

Ke grilování kromě samotného grilu potřebujete dřevěné uhlí a něco na rozdělání ohně. Dále bude potřeba grilovací kleště a obracečky. Chcete-li působit jako opravdový šéfkuchař, pořiďte si grilovací zástěru. Mějte doma i litinové nádobí, a to především pánve, pro případ, že by se cokoliv stalo a vy jste museli grilování dokončit doma.

Základní rady pro grilování masa

Aby maso všem chutnalo, nejdříve ho naložte. Můžete klidně 3 hodiny předem. Vyberte koření a omáčky zajímavých chutí. Negrilujte nad ohněm, ale počkejte, až vám v grilu zůstanou jen žhnoucí uhlíky. Vyhněte se grilování zmražených mas, nepřipraví se vám rovnoměrně. Maso na grilu nijak nepropichujte, vytekla by vám šťáva. Pečte déle a při nižší teplotě. Pokud máte velké kusy masa, předpečte si je klidně v troubě.

Sdílet článek