Kolagen je dnes spojován hlavně s klouby a stářím. Což je logické, vezmeme-li v potaz to, že jeho úbytek stojí za typickými a viditelnými projevy stárnutí či znatelnými bolestmi kloubů. Důvodem tohoto úbytku je plynoucí věk. Zhruba po pětadvacátém až třicátém roce života se tato ve vodě nerozpustná bílkovina začíná z těla vytrácet, což nám pokládá na bedra velký úkol – opětovaně ji doplnit. Můžeme sáhnout po kolagenových doplňcích Anti Age a také můžeme zařadit do jídelníčku potraviny, které jsou tím nejlepším zdrojem důležité látky.
Ryby a mořské plody
Jedním ze zdrojů kolagenu v potravinách jsou ryby a mořské plody. Současnou společnost lze rozdělit na dvě skupiny, a sice na ty, kteří ryby jedí, a ty, kteří je nemůžou ani cítit. Druhá skupina by je však měla zkousnout, protože kromě nepostradatelného kolagenu obsahují také omega-3 mastné kyseliny a velké množství vitaminu C.
Pokud bychom se měli pozastavit u zmiňovaného kolagenu, v rybách se nachází takový, který je velmi snadno vstřebatelný, což je důležité vědět. Ne všechny formy kolagenu jsou tak dobře stravitelné a ne vždy z něj dokáže tělo vzít maximum. V tomto případě z něj tělo skutečně maximum dostane.
Zelená zelenina
Kromě ryb a mořských plodů byste měli sáhnout také po zelené zelenině. Mluvíme například o brokolici, také zelí nebo špenátu a kapustě. Všechno to jsou velké zdroje nejen minerálů a vitaminů, ale také kolagenu, který potřebují jak kosti a šlachy, tak klouby, vlasy, pokožka a pleť.
Batáty
Pokud nevíte, jakou přílohu uvařit ke zmiňovaným rybám, doporučujeme batáty. Tyto sladké brambory nejen, že mají nízkou kalorickou hodnotu, ale také podporují stimulaci tvorby kolagenu v lidském těle. Za vyzkoušení určitě stojí. Nemusíte se obávat ani jejich přípravy, tím se zcela rovnají klasickým bramborám.